Bílovec: Den města s pohádkovými skřítky Picmochy

Anonymní pátek, června 26, 2015
V Bílovci 25. června   Odřivousovy slavnosti v Bílovci se v sobotu 27. června uskuteční v duchu 90. výročí otevření muzejní expozice v objektu bývalého úřednického domu z druhé poloviny 18. století.
Letos poprvé mohou návštěvníci během dne města zavítat do objektu muzea, ve kterém se v tento den slavnostně otevřou neobvyklé muzejní prostory. Expozici Tajemné sklepení s osmnácti pohádkovými skřítky Picmochy – pastýřem Metůdkem, mlynářem Jeronýmem, poustevníkem a mnichem Jetřichem, kořenářkou Gertou a dalšími loutkami ocení zejména nejmenší  návštěvníci  muzea. „Naším záměrem je  oslovit  děti, které zavítají na prohlídku muzejní expozice v doprovodu rodičů,“ říká ředitelka muzea v Bílovci, Eva Ševčíková. „Prohlídka stálé expozice je přece jenom obecně zaměřena na dospělé návštěvníky, jimž je přizpůsobena forma výkladu. V suterénu se díky scénickému nasvícení a nazvučení naskytl ideální prostor  pro vytvoření kouzelného světa skřítků, kteří zde našli své působiště.“ Ve sklepení  si návštěvníci mohou prohlédnout také historické předměty – váhu decimálku, ruční rotační mlýnek na obilí a stolařskou židli –, které jsou zakomponovány do expozice, a také repliku bíloveckého pranýře z roku 1727, u kterého po nocích rozpráví mnich Jetřich s poustevníkem.
Autorkou loutek je mladá výtvarnice Ivana Vajdová ze Slatiny, která se skřítky Picmochy získala certifikaci Moravské Kravařsko – regionální produkt. Jedná se o původní autorskou rukodělnou výrobu za použití ekologicky odbouratelných materiálů, převážně lokálních dodavatelů. Skřítci rovněž okouzlili porotu soutěže Rozjezdy roku pro začínající podnikatele a Ivana Vajdová zvítězila letos v květnu v krajském kole této soutěže.

Pro návštěvníky Odřivousových slavností je v Bílovci připraven bohatý program i v dalších lokalitách města. V prostorách zámku  proběhne v 17 hodin vyhodnocení dalšího ročníku soutěže v pečení domácího chleba Bílovecký bochník 2015 s veřejnou ochutnávkou. Ke každému soutěžnímu bochníku bude dodán návod na přípravu včetně použitých ingrediencí, které budou následně zveřejněny na webových stránkách města. Jediným pravidlem soutěže je, že jako surovina pro přípravu chleba nesmí být použita jakákoliv kupovaná směs. Výhercům obou  kategorií  Chléb z domácí pekárny a Chléb z domácí trouby  předá ceny starosta města Pavel Mrva, ti nejlepší získají domácí pekárnu.  Na nádvoří zámku vystoupí také skupina historického šermu Argentis z Ostravy. Mezi další akce, které svátek města provázejí a jsou velmi oblíbené, patří  tradiční běh do zámeckých schodů a v parčíku u kostela bude opět zóna pro děti s řadou atrakcí a soutěží, které pořádá  Dům dětí a mládeže v Bílovci. Ve 13 hodin bude na náměstí odstartován cyklozávod  Odřivousův pohár.  Slavnosti města zahájí ve 14 hodin  na bíloveckém náměstí swingové melodie z 30. a 40. let minulého století, které návštěvníkům zahraje kapela Blue Star  z Prahy. V 16 hodin vystoupí Michal Tučný Revival  Band, v 18 hodin kapela Elán KontraBand, ve 20 hodin Marek Ztracený s kapelou a od 22 hodin  návštěvníkům na rozloučenou zahraje Tabák - Kabát revital.  Slavnostní odpoledne zpestří vystoupení mažoretek z Domova dětí a mládeže v Bílovci a velkolepý ohňostroj  po 22. hodině. 


Share this :

Previous
Next Post »
0 Komentar

Penulisan markup di komentar
  • Silakan tinggalkan komentar sesuai topik. Komentar yang menyertakan link aktif, iklan, atau sejenisnya akan dihapus.
  • Untuk menyisipkan kode gunakan <i rel="code"> kode yang akan disisipkan </i>
  • Untuk menyisipkan kode panjang gunakan <i rel="pre"> kode yang akan disisipkan </i>
  • Untuk menyisipkan quote gunakan <i rel="quote"> catatan anda </i>
  • Untuk menyisipkan gambar gunakan <i rel="image"> URL gambar </i>
  • Untuk menyisipkan video gunakan [iframe] URL embed video [/iframe]
  • Kemudian parse kode tersebut pada kotak di bawah ini
  • © 2015 Simple SEO ✔