Bílovec: Získá Muzeum v Bílovci hlas veřejnosti a cenu Patrimonium pro futuro?

Anonymní pondělí, června 29, 2015


Získá Muzeum v Bílovci hlas veřejnosti a cenu Patrimonium pro futuro?
Muzeum v Bílovci je jedním ze dvou historických objektů, které byly za Moravskoslezský kraj nominovány na cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. V současné době probíhá na stránkách ústavu http://www.npu.cz/patrimonium-pro-futuro/2015/vypis/ veřejná anketa, v níž mohou lidé dávat jednotlivým objektům – nominováno jich bylo celkem 27 –  svůj hlas. Na základě výsledků hlasování bude jméno vítěze oznámeno v září při slavnostním vyhlášení a cena veřejnosti bude předána v kostele sv. Floriána v Krásném Březně u Ústí nad Labem.
 „Jako patriot Bílovce jsem samozřejmě svůj hlas už dal," říká starosta Pavel Mrva. „Myslím, že naše muzeum si podporu zaslouží, vždyť jde o jednu z dominant města. Držím mu palce a věřím, že lidé mu v soutěži dají svůj hlas."
Muzeum bylo v letech 2011 až 2014 rekonstruováno, náklady včetně dotace dosáhly hodnoty 19 milionů korun. Měšťanský dům č. p. 691 v Bílovci, původně správní budova zámku, dnes poskytuje prostory informačnímu centru města a muzeu. Nová expozice popisuje nejen historii Bílovce, ale i historii zdejší továrny Massag. Malebná barokní architektura budovy z poloviny 18. století s typickým volutovým štítem a šindelovou mansardovou střechou je rovněž příkladnou obnovou památkově chráněného objektu.

Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe vyhlašuje Národní památkový ústav letos druhým rokem. Smyslem ceny je upozornit na pozitivní příklady a příběhy v oblasti památkové péče. Ukázat, co se povedlo, ocenit ty, kteří se o to zasloužili. Ocenění je možné ve čtyřech kategoriích: Obnova památky/ restaurování; Objev, nález roku; Prezentace hodnot; Záchrana památky.
Komise odborníků ostravského pracoviště z řady akcí dokončených v roce 2014 vybrala dvě nejzajímavější - expozici muzea v Bílovci a obnovu kostela sv. archanděla Michaela v Hrozové Rusíně. Tyto jako vítěze krajského kola nominovala do celostátního kola ceny NPÚ.


Share this :

Previous
Next Post »
0 Komentar

Penulisan markup di komentar
  • Silakan tinggalkan komentar sesuai topik. Komentar yang menyertakan link aktif, iklan, atau sejenisnya akan dihapus.
  • Untuk menyisipkan kode gunakan <i rel="code"> kode yang akan disisipkan </i>
  • Untuk menyisipkan kode panjang gunakan <i rel="pre"> kode yang akan disisipkan </i>
  • Untuk menyisipkan quote gunakan <i rel="quote"> catatan anda </i>
  • Untuk menyisipkan gambar gunakan <i rel="image"> URL gambar </i>
  • Untuk menyisipkan video gunakan [iframe] URL embed video [/iframe]
  • Kemudian parse kode tersebut pada kotak di bawah ini
  • © 2015 Simple SEO ✔